Alt an, noi liste, aceleaşi speranţe, vechi obişnuinţe

vopilu si ceasuCu toţii ne plîngem cît de puţin timp avem la dispoziţie, sau cît suntem de ocupaţi, sau că nu ştim cînd a trecut aşa de repede ziua, săptămîna, anii… Ne plîngem pe unde nimerim, pe la coafor, pe la cosmetică, ne angrenăm într-o asemenea discuţie şi cuvintele apar singure ca într-un bocet nesfîrşit, un vaiet prelung de băbuţă: nu eeeee tiiiiimppp, maică.

Apoi trecem la acţiunea următoare cît de repede putem, de parcă ne-am grăbi să trăim dintr-o sărbătoare în altă sărbătoare, aşteptăm Crăciunul, iată vine Paştele, trec ca prin vis concediile sau vacanţele, următorul anotimp, următorul an, care sigur va fi mai bun decît acesta. Nici nu se deschid bine cadourile de la ziua noastră de naştere, că deja le aşteptăm pe următoarele… Ne întoarcem la slujbele noastre, doar ca să ne gîndim la următoarea vacanţă, ieşim din w-end doar ca să-l planificăm pe următorul… şi tot aşa, v-aş putea da mii de exemple despre cum ne planificăm vieţile în avans şi apoi dăm vina pe timp că nu ne-au ieşit treburile aşa cum mintea noastră le-a închipuit.

Acelaşi lucru se întîmplă cu obiectivele noastre. Odată atinse, devin treapta următoare către un nou obiectiv. Nu ne potolim niciodată. Dar decît să scriu un editorial despre cum ne stricăm noi vieţile alergînd după timpul pierdut, mai bine vă spun despre un autor şi blogger pe care-l urmăresc demult şi care are un ritual foarte interesant de stăpînire a obiectivelor sale. Bineînţeles şi le planifică şi petrece aproape o săptămînă în decembrie pentru a-şi trece în revistă anul care tocmai trece. Îşi petrece această săptămînă reflectînd la ce n-a mers, iar apoi îşi creează o hartă de drum pentru anul care vine, o chestie care seamănă mai degrabă cu un plan de acţiune decît cu un set de obiective, care trebuie atinse la voia întîmplării. 

sa scriemÎnarmat/ă cu un pix şi cu un jurnal nou nouţ, poţi începe şi tu această acţiune, plecînd de la două întrebări: Ce a mers bine? Ce n-a mers chiar aşa de bine?

Ne focusăm mai mult atenţia asupra lucrurilor care n-au mers şi ne simţim imediat dezamăgiţi de sentimentul că n-am fost în stare să trecem peste un obstacol sau să ajungem în vacanţa visată sau să dăm un şut celor 5 kilograme în plus. Uităm complet de lucrurile bune pe care le-am făcut, de oamenii mişto pe care i-am întîlnit, de cei pe care i-am ajutat, de ceilalţi cu care am muncit şi am trecut împreună peste un an în care am rîs, am plîns sau am participat la evenimente importante din viaţa noastră sau, uneori, ne-am permis să fim imprevizibili.

N-ar fi minunat dacă recapitularea la care ne supunem an de an să semene mai mult cu o listă colorată de mulţumiri şi recunoştinţă pentru toate micile noastre victorii de peste an, decît cu o sumă de dezamăgiri trecute pe lista neagră a frustrărilor?

O altă autoare, Danielle LaPorte, chiar are „O hartă a dorinţelor” în cea mai recent carte a sa. Practic, ea ne încurajează să ne concentrăm nu numai asupra a ceea ce vrem să realizăm, dar mai ales pe cum ar trebui să ne simţim în tot acest timp. „Felul în care alegi să te simţi este cea mai pură formă de claritate a dorinţelor tale. Sentimentele pe care le generezi în timp ce eşti într-un grup de oameni sau în timp ce lucrezi la un proiect este cel mai creativ lucru pe care-l poţi face cu viaţa ta”, spune Danielle. 

Gîndeşte-te la cum vrei să te simţi atunci cînd eşti cel mai bun tu.

Energic? Generos? Puternic? Spiritual? Creativ? Liber? Frumos? Graţios? În siguranţă? Curajos? Iubit, iubitor, iubăreţ?

Din perspectiva acestor trăiri, gîndeşte-te la cîteva aspecte ale vieţii tale şi fii cît se poate de flexibil/ă:

Sănătate (fitness, nutriţie, odihnă, relaxare, sănătate mentală)

Creativitate & Studiu (exprimare artistică, interese, educatie, hobby-uri)

waiting for the winterSpiritualite (suflet, credinţă, practici spirituale)

Stil de viaţă (carieră, bani, muncă, cămin, spaţiu, posesiuni, modă, călătorii)

Relaţii şi viaţă socială (romantism, prietenie, familie, colaborări, comunitate, cauze umanitare)

Sigur, lucrurile se pot schimba din punct de vedere politic şi economic şi ne pot afecta viaţa. Ai putea să obţii o nouă slujbă, să ai o altă relaţie sau să te îmbolnăveşti.  Toate acestea pot avea un impact asupra felul în care te simţi sau asupra finanţelor tale. Se spune că timpul schimbă lucrurile, de fapt, tu eşti cel care trebuie să le schimbe.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :