Al treilea călător – roman nonfiction

pozacarte”Al treilea călător” este experiența a trei oameni (complet diferiți) pe care au avut-o mergând pe jos pe celebrul pelerinaj Camino de Santiago de Compostela, din Spania, călătorie organizată în 2008 (iunie-august): eu (la vremea aceea jurnalist full-time într-o redacție), Alin (un ioghin cu vagi cunoștințe de astrologie) și Alexandra (secretară la o firmă de construcții). Este vorba mai mult despre un parcurs la pas, de căutare a aventurii şi miraculosului pe câmpiile Spaniei, și nu neapărat despre o exaltare religioasă, despre oamenii pe care i-am întâlnit, și nu neapărat despre locurile prin care am trecut, mai mult despre condiția românului în lume care poartă în cârcă stigmatul unei țări indiferente la problemele cetățenilor săi, decât despre durerea fizică de a fi pelerin, despre singurătatea absolută, văzută prin prisma omului de lume și despre întoarcerea la inocență, despre cum se iau decizii hotărâtoare printre întâmplări trăite ani de-a rândul alandala. Şi despre multe altele…

Cuvîntul înainte al cărţii este semnat de poetul Liviu Ţiplica, om de litere şi medgidian de-al meu, care a rezumat cele 552 de pagini ale romanului şi poate chiar întreaga mea activitate literară, asupra căreia s-a aplecat cu grijă şi indulgenţă, în ceea ce veţi citi mai jos.

Cuvînt  înainte

Zully  Mustafa, autoarea prezentei cărți, este și autoarea unor minunate povestiri pentru copii  și a altor două romane. Temele predilecte ale romanelor sunt  prietenia  marcată de nervozități provinciale și erosul preschimbat în erotică. În Nopți Orientale această „preschimbare” ascunde mecanismul infernal al unei  „erotici a neantului”. Personajele  acestor “nopți” sunt “măști ale nimicului” prinse  în jocul  unei  sexualități dusă până la perversiune și morbiditate. Însă toate acestea le poartă în sine stirpea umană. Acest „dat”, această lume deja construită, proprietate a demonului, înstrăinează și ucide. Și nu este alta mai adâncă și mai grea înstrăinare, decât înstrăinarea de sine. În aceste momente sinele caută o repliere, o revenire și o re-raportare  la sine. Nu mai acceptă  erosul  ca  simplă  sexualitate, ci caută dialogul cu ființa, dincolo de agențiile nimicului.

Al treilea călător este, în sensul acesta, cartea unei călătorii suigeneris. Este cartea unei călătorii în care, dincolo de eveniment și de textul bine scris, prin care evenimentul  ajunge la cuvânt, se realizează acel raport al sinelui cu sine ce duce la ex-orbitanță. Fiecare  pas  al  călătoriei deschide și întemeiază o lume, conturând  simultan un drum  interior  ce  apropie  sinele de sine, iar în cele din urmă  îi conferă  dialogul cu  ființa lumii  în plinătatea ei, mai cu seamă cu acea    parte a ființei căreia-“i place să se ascundă”. Mă refer aici la lumea celor pe care noi, din necredință și nefericire, îi considerăm morți. Toate habitudinile unei vieți căzute în mașinăria rutinei, a dezgustului, a plictisului și lehamitei rămân în urmă. De acum înainte atât călătorul cât și cititorul  vor dobândi o nouă identitate. Viața capătă noi puteri. Viața se mișcă deja pe o altă orbită, pentru a fi părtașă frumuseții și adevărului.

Zully Mustafa este, după cum o arată scrierile sale, un scriitor disciplinat, cu un stil elegant, magnetic. Cuvintele au aromă de Orient și de Occident, în același timp,iar dincolo de text curge suverană, tăcută, amară, apa poeziei autentice. (Livu Ţiplica)

şi cîteva fragmente de roman pe muzica lui Ioan Gyuri Pascu.

 

Comenzile pentru carte pot fi făcute la Editura Cartea Daath pe adresa comenzi@edituracarteadaath.ro.

 

🙂 Mala Hierba recomandă :

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 14 octombrie 2012

    […] Al treilea călător […]