Adicțiile – boli psihice tăcute, dar costisitoare

Adicția sau dependența este o boală care poate afecta pe oricine indiferent de statut, religie sau educație. Adicția apare atunci cînd o persoană ingerează ceva sau desfășoară o activitate, plăcută la început, dar care devine o nevoie. Dacă această nevoie (nesănătoasă) nu este satisfăcută apar stările proaste, comportamentele indezirabile, frustrarea, furia. Oamenii care dezvoltă o adicție sunt controlați de acea substanță sau activitate. Orice dependent spune, cel puțin la început, că se poate lăsa oricînd. Sigur, este doar o iluzie. Se consolează de fiecare dată spunîndu-și că e ultima dată sau caută motive să o mai facă o dată : ”doar azi, e ziua mea”, “doar puțin, sunt cu prietenii și ei fac la fel” etc.
Cei mai mulți nu recunosc că au o problemă. Au falsa impresie că cei din jur au ceva personal cu ei, deși acei oameni nu fac decît să tragă un semnal de alarmă. Cu cît mai mult neagă cineva dependența, cu atît mai greu este să aibă șanse de reușită.
Adicția funcționează în felul următor: corpul unei persoane se adaptează de-a lungul timpului la acea substanță ingerată sau activitate desfășurată astfel încît are nevoie să mărească cantitatea substanței sau frecvența activității pentru a obține același efect, pentru a avea aceleași senzații. Așa se instalează toleranța și atunci este momentul în care persoana respectivă ar trebui să solicite ajutor specializat. Din păcate, mulți nu o fac și ajung să își distrugă viața, să se autoizoleze, să le producă suferință și celor din jur.
Dependența exercită o influență puternică asupra creierului. Ea se manifestă în următoarele moduri:
– o poftă necontrolabilă și continuă pentru substanța sau activitatea ce a creat dependența;
– pierderea controlului asupra consumului;
– continuarea obiceiurilor chiar dacă există consecințe negative.


Iată cîteva semne ale depresiei cauzate de orice adicție:
– Lipsa de autocontrol;
– Izolarea față de familie și prieteni;
– Imposibilitatea de a renunța la substanța sau la comportamentul/activitatea ce declanșează dependența;
– Relații tensionate cu familia și prietenii;
– Lipsa empatiei;
– Tendința de a te ascunde față de persoanele apropiate, de a păstra secrete;
– Sentimentul de nepăsare față de muncă sau de studii;
– Comportamente ce nu inspiră încredere celorlalți, din cauza eșecurilor repetate de menținere a seriozității și de realizare a promisiunilor făcute;
– Comportamente iresponsabile: tendința excesivă de asumare a riscurilor, precum conducerea sub influența alcoolului, renunțarea la locul de muncă sau părăsirea locuinței, manifestarea unui comportament agresiv neprovocat față de cei apropiați.

Persoanele cu adicții trebuie să știe că se pot vindeca. E nevoie să își dorească, să aibă voință, să conștientizeze și să recunoască faptul că sunt dependenți. Orice comportament învățat se poate dezvăța, dar este nevoie de răbdare și perseverență și mai ales, ajutor specializat și susținere.
Vă recomand vizionarea filmului „Cracked Up – The Darell Hammond story” . Este vorba de impactul pe care traumele copilăriei îl poate avea asupra unui om, afectîndu-i relaţiile, raportarea la sine şi ceilalţi, munca, traseul întregii vieţi presărate cu dependenţe, depresie şi anxietate.

Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :