Acces direct – sau talmeș-balmeș ridicat la rang de rating

sursă foto: spynews.ro

Conform Dicționarului Explicativ, talmeș-balmeș înseamnă un amestec confuz, o îngrămădire dezordonată din care nu se mai poate înțelege sau alege nimic; terci, chiseliță.
Cine vrea să vadă sensul corect al expresiei talmeș-balmeș, să privească la emisiunea moderată de Simona Gherghe, de la Antena 1, „Acces direct”, această justițiară în fuste, cu alură de intelectuală, dar, în fapt, o mică mahalagioaică a cărei scurtă carieră de reporter mai mult i-a dăunat pentru că a durat prea puțin. În sfîrșit, treaba ei. Dar acum e și a noastră.
Pe scurt, o adunătură de distruși mental, cu tot felul de probleme existențiale, de la lene, băutură, violență domestică, scandal, tentative de viol sau chiar viol, furt, copii abandonați de părinți sau abuzați de părinții lor alcoolici, sunt aduși pe micul ecran în fiecare seară de la ora 17:00 să facă audiență.
Ce înseamnă asta pentru tanti Gherghe?
Cum 3/4 din nația asta este exact așa: infectă, cu ”bube, mucigaiuri și noroi” – cum ar spune Tudor Arghezi, incapabilă să se mai facă bine, moderatoarea (care uneori își iese din pepeni și face pe șefa cu adevărații oameni care muncesc pentru bălăria asta, că nu o putem numi emisiune) are de unde alege. Nici nu e prea mare bătaia de cap.
În ultima vreme, am auzit involuntar dialogurile din emisiune, pentru că avem un membru al familiei în vîrstă care stă cu ochii zgîiți la tîmpenia asta .
Într-un exces de cinism, în urmă cu o seară, tanti Gherghe îl întreba pe un invitat cu creierii clar făcuți ferfeniță de la atîta alcool dacă a mers în 11 decembrie să voteze. Omul a spus că da, că votează mereu, măcar așa să se scoată și el, săracul, că e bun la ceva. S-a citit o dezamăgire cruntă pe fața antenistei. Dar, ce credeai, dragă, că te reprezintă în Parlament sau Guvern oameni care au fost votați de oameni cu dicernămînt sau, mai pe limbajul tău, cu toate țiglele pe casă? Gherghe nu a dus întrebarea la bun sfîrșit să îl întrebe pe nenorocit cu cine a votat, dar după cum îi jucau ăluia ochii în cap, pun pariu că a votat cu PSD, ca majoritatea ălora ce se uită la Antena 1, Antena Stars și Antena 3 și care aud în campanie cel mai des promisiunea ”vă dăm”.
Treaba cu distrușii durează de ani de zile la Acces direct și nimeni nu are nimic împotrivă, chiar dacă talmeș-balmeș este toată emisiunea din studio. Dar ce putea să prindă într-o țară talmeș-balmeș, fără reguli, fără legi de respectat. Tați cu copii bătuți, mame denaturate, mame cu copii ignorați, tați denaturați, violenți, alcoolici, toți stau și sunt analizați, criticați, desființați în direct de un avocat – creația Paulei Iacob (avocata lui Nicușor Ceaușescu, fiul fostului dictator), de mă-sa lui Mitoșeru (că o fi și aia o somitate în crescutul copiilor, dacă e să-l luăm la puricat pe Mitoșeru ce mare om, ce mare caracter a ajuns de bine ce-a fost crescut, nu mai terminăm pînă mîine dimineață), de Sorin Ovidiu Bălan și de atotștiutoarea Mara Bănică (această jurnalistă-psiholog, care știe despre viață mai ceva la Osho și Sri Vasudeva la un loc, o combinație de piți semi-botoxată, a cărei autoritate în materie de delicatețe depășește piciorul unei barze cu o broască în plisc). E clar că invitații care stau pe canapea și-și mănîncă papara de la toți au nevoie de ajutor, se vede de la o poștă că au crescut într-un mediu infect și abrutizat de lipsă de educație și mîna forte a unui stat căruia ar fi trebuit să-i pese mai mult de astfel de oameni, nu să-i lase în bezna minții, ca peste ani să apară în lumina reflectoarelor, la cheremul coanelor bîrfitoare de salon.
Toți ăștia, cu acordul Simonei Gherghe, apar ca niște somități în materie, ca oameni realizați profesional, cu vaste cunoștințe și cu înaltă ținută morală, chestii de-astea importante, de la a căror înîlțime insalubră, își permit să îi judece pe subiecții din fața lor, care s-ar apăra săracii cum știu ei mai bine, adică un pumn în nasul proaspăt operat al Marei Bănică, un bocanc în gura strîmbă de atîtea bîrfe a mamei lu Mitoșeru, o măciucă în scărfîrlia lui Ovidiu Bălan și o perversă de Tîrgu Ocna între ochii plini de înțelepciune bovină ai Simonei Gherghe, dar nu se face, că-s în direct, și săracii nu le au cu cuvintele. Nu știu să se apere de borfași decît cu pumnii și picioarele. Înțeleg ei ceva-ceva, își dau seama că au ajuns bătaia de joc a unei țări întregi, dar ce mai pot face? După atîtea emisiuni la rînd, nu le-a învățat nimeni pe somitățile astea că soluția nu este dădăceala, ci implicarea lor socială în ajutorarea acestor oameni sau familii. A-i pune la stîlpul infamiei și al oprobriului public e cel mai rău și meschin lucru pe care-l pot face. E prea complicat de explicat, chiar și pentru mințile lor ”luminate” doar de lumina reflectoarelor, care pare totuși că le-a fript neuronii mai mult decît să-și ridice întrebări și să găsească soluții.
Și uite așa, seară de seară, ani la rînd, dă-i cu acuzațiile din partea Marei Bănică, dă-i cu textele de lege din partea avocatului, dă-i cu legea și cu miștourile de mahala ale lui Sorin Ovidiu Bălan, dă-i cu țipetele isterice ale mă-sii lui Mitoșeru, ca imaginea talmeș-balmeșului să fie completă.
Ce ne uimește și mai mult e scîrba și aroganța cu care aceste somități în nimic privesc către bieții oameni aduși să se certe, să-și spele rufele murdare în public, pentru sfîntul rating, sau să se facă mișto de ei, o emisiune al cărui unic scop nu este deloc cel de a ajuta pe cineva, ci doar de a arăta cu degetul, exact ca la grădiniță, niște oameni care se zbat în întunecimea unei vieți în care tot societatea românească i-a aruncat.
În tot acest timp, mă întreb ce mama dracului fac ăia din CNA, care ar trebui să vegheze la sănătatea mentală a celor care se uită la televizor și la nervii tuturor?

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :