9 întrebări pentru Daniela Marin, un editor nonconformist

DMM Profil”Am fost întotdeauna un trăitor al artelor, un visător şi nicidecum un om al cifrelor ori al banilor” (Daniela Marin)

 1. De unde vine numele editurii pe care o păstoriți și ce înseamnă pentru dvs. acum Cartea Daath?

Editura Cartea Daath s-a născut dintr-un vis. Şi numele şi logo-ul său au apărut tot în vis. De fapt, numele ei din vis era doar DAATH. Am cercetat şi am aflat că acest cuvânt reprezintă un sefirot misterios, ascuns, mai puţin accesibil şi vizibil în arborele sefirotic. Pare că este un univers, acea sferă a cunoaşterii adevărului şi vieţii, acea sferă unde se adună tóate informaţiile necesare transcenderii de la nivelul de învăţăcel la acela de maestru, ştiinţa necesară transcenderii către adevăr, înţelepciune, eliberare.

Mai târziu am citit într-o carte a maestrului Aivanhov că arhivele universului, materia, substanţa primordială, originară se regăseşte în sefirotul Daath. Găsiţi acest fragment în site-ul editurii, la rubrica “Despre noi”.

„Omul, microcosmul, reflectarea macrocosmosului, este depozitarul memoriei întregii lumi. El posedă arhivele universului ce sunt reprezentate în mod simbolic în Arborele Sefirotic prin sefirotul Daath, ştiinţa. Daath este materia originară, materia primordială asupra căreia, la începutul lumii, Dumnezeu şi-a dirijat suflul dându-i viaţă. Materia este capabilă să conţină memoria tocmai datorită faptului că ea este substanţa Creaţiei. Iar spiritul trezeşte această memorie, mângâind materia, aşa cum adierea vântului produce vibraţia corzilor unei harpe eoliene. Liniştea pregăteşte în noi condiţiile pentru trezirea acestei memorii originare.” (Extras din Calea tăcerii – Omraam Mikhael Aivanhov)

La acea vreme (2003), nu mai doream să mă mai implic în vreo activitate antreprenorială. Îmi ajunseseră experienţele acumulate, tot sufletul şi toată munca înscrise în catalogul Casei de discuri Tempo Music, cu atât mai mult cu cât structura mea nu fusese niciodată atinsă de microbul afacerilor. Oricum, în activitatea Casei de discuri Tempo Music se înfiripase deja o editură de carte, Editura TA.  Poveştile lui Ioan Gyuri Pascu (“Făt-Frumos din brad” şi “Harald, regele de gheaţă”), primul meu volum de poezii (“Ea” – 1999) şi cartea de reportaj şi ficţiune (“La Strada – fragmente de viaţă între realitate şi ficţiune”-2000), împreună cu volumul de dramaturgie semnat de Lucia Verona (“Grand Hotel Europa”) au fost primele semne ale “întoarcerii”. Cine îşi pierde drumul personal, nu poate decât să-l regăsească, cândva, mai târziu. Întoarcerea pe autostrada destinului e posibilă doar atunci când vezi un indicator. Atunci afli unde eşti, ori în ce direcţie mergeai, precum şi alte informaţii despre alte “localităţi”. Atunci poţi alege să-ţi schimbi traseul.

 1. O anumită apropiere de spiritualitate a fost motivul pentru care ați înființat această editură sau nevoia de a împărtăși ceea ce ați aflat din aceste cărți?

Primul motiv pentru care am hotărât să înfiinţez o nouă firmă, adică această editură, nu a avut vreo legătură cu raţiunea mea, cu gândirile mele ori cu posibilităţile financiare. A venit, aşa cum am spus şi mai devreme, cumva din afara mea, şi totuşi, pe sufletul meu (ca expresie colocvială, ne-am obişnuit să acceptăm această prepoziţie fără prea multe analize, dar dacă mă gândesc bine, cum ar putea sta ceva “pe” sufletul meu?…). Dorinţa de a aduce compatrioţilor mei cărţi folositoare creşterii spirituale, sentimentul şi intuiţia că a împărtăşi cu alţii ceea ce am primit şi am înţeles face parte din traseul meu, s-au transformat într-un elan berbecesc şi, astfel, am depăşit frici şi bariere, lipsuri şi emoţii, am ajuns să tipăresc primele două cărţi (“Călătoria sufletelor” şi “Destinul sufletelor” de Michael Newton), să le iau de la tipografie şi, apoi, să mă întreb: şi acum? Ce fac cu ele?

 1. Și ce-ați făcut cu ele?

Mi-au apărut în cale oameni care m-au ajutat să le distribui, care m-au pus în legătură cu distribuitorii de carte. Aşa cum, imediat ce am deschis acest drum, mi-au apărut în cale şi alte cărţi, care au venit către mine, fără să le caut, cărţi în care regăseam, recunoşteam informaţii folositoare, etape ale Cunoaşterii în sine. De la bun început am stabilit că podul de legătură dintre ştiinţă şi spiritualitate este partea de construcţie la care trebuie să muncească această editură. Chiar şi ordinea în care s-a format catalogul editurii, ordinea tipăririi titlurilor este un fel de şcoală spirituală. După primele două volume semnate Michael Newton, am tipărit Telepatia şi vehiculul eteric, una din cărţile lui Alice Bailey, un material extraordinar de folositor pentru a înţelege felul în care se transmit, se impresionează informaţiile în eterul în care trăim, felul în care le putem recepta, dar şi ce este un maestru spiritual, un om “trezit”, un om care se poate racorda şi acorda la tărâmurile Cunoaşterii, răspândind astfel peste tot în jurul său ceea ce se poate răspândi (ceea ce, de fapt, ţine de calitatea receptorilor din jurul său, de nevoia lor de informaţie şi de capacitatea de receptare). La un moment dat, vorbind despre secolul XXI, Alice Bailey afirmă că va fi un secol al maeştrilor. Omenirea merge către această etapă a evoluţiei sale. Omul se transformă, treptat, încet, dar sigur.

 1. Care sunt titlurile-locomotivă ale editurii Cartea Daath?

După Telepatia, a venit rândul extraordinarului maestru spiritual modern, dr. David R. Hawkins. Putere versus forţă a fost cartea deschizătoare a seriei de autor ce a cuprins şapte titluri până în prezent. Printre titlurile lui David R. Hawkins au mai apărut: Universul holografic, Michael Talbot, Anatomia spiritului, Caroline Myss,  What the Bleep Do We Know!? – Ce naiba ştim noi, de fapt?, o extraordinară carte pentru secolul XXI, pentru noua paradigmă în care ne trăim déjà experienţele, o carte ce conţine mai mult decât filmul ce a precedat-o.  Ştiinţa minţii, o culegere de concluzii ale unor cercetări referitoare la efectele meditaţiei asupra corpului uman extrase din conferinţele susţinute la Harvard de cercetători din domeniile psihologiei şi neurologiei cum ar fi Herbert Benson, Daniel Goleman, A.F. Truman, Howard E. Gardner, dar şi Sfinţia Sa Dalai Lama, pe care l-am regăsit fascinant de simplu şi înţelept în cartea Închipuie-ţi toţi oamenii, o serie de interviuri despre societate, social, despre om, indiferent de natura religiei ori a credinţei sale.

 1. noi copertaE greu să fii editor de carte în România?

Sincer, nu ştiu. Nu pot răspunde decât din perspectiva scenariului meu. Cred că editor cu adevărat am fost doar pentru cartea mea, pentru cărţile lui Gyuri, şi pentru cea mai nouă carte. Povestea editării cărţilor a continuat într-un ritm ciudat, dar a continuat chiar şi dacă au existat “vremuri” în care timpul şi interesul, devotamentul meu au fost îndreptate mai mult înspre relaţia directă cu oamenii. Chiar dacă nu au existat bani, chiar dacă au existat o mulţime de piedici în calea distribuţiei şi mai ales a vânzării efective a cărţilor. Culisele editurii sunt pline de lucruri triste. Dar catalogul său a continuat să se  îmbogăţească repede cu lucrări frumoase şi pline de înţelepciune, cu autori minunaţi şi români, precum Ioan Gyuri Pascu, Matei Georgescu, şi, recent, tinerii autori ai cărţii “Adolescenţii”, primul volum din seria NOI în secolul XXI, respectiv Iarina Pascu, Mândra Florescu şi Marian Leuteriu.

 1. Unde putem găsi cărțile editurii?

Distribuţia de carte mi-a oferit câteva surprize neplăcute. Cu cât mai mare firma de distribuţie, cu atât mai dezavantajos pentru mine. Cu cât mai departe de Bucureşti, cu atât mai greu de recuperat banii. După câţiva ani în care am înţeles că nici industria cărţii nu este prea departe de cea a muzicii, am ales să restrâng distribuţia şi să mă axez pe vânzare. Pe înţelesul tuturor, una este să distribui cărţi, alta este să şi încasezi banii de la distribuitori. În general, un distribuitor sau un vânzător de carte câştigă mult mai mult din vânzarea unei cărţi în mod direct decât câştigă o editură. Există un titlu pentru care, nu doar că nu am câştigat nici 50 de bani, dar chiar am pierdut. Cu o experienţă dobândită pe parcurs, am ales să lucrez cu acele firme serioase care nu participă la perpetuarea lanţului datoriilor.

Prin intermediul internetului, pe site-ul editurii sau pe alte site-uri şi magazine virtuale, la doar câteva librării, în câteva dintre centrele engross din Bucureşti, cam acestea ar fi locurile unde puteţi găsi cărţile editurii.

 1. Ce este Proiectul NOI? O poartă deschisă comunicării, o serie de cărți pentru adolescenți sau un experiment riscant?

NOI în secolul XXI este un forum, o platformă, o agoră pentru toţi aceia care simt că au ceva de spus despre acum, despre viaţa la început de secol. Este o ocazie de a se exprima, de a se dezvălui, o scenă pe care se pot urca “vorbitorii” şi în jurul căreia se pot aduna toţi cei ce au în menirea lor sprijinirea procesului evoluţiei omului, dascăli, educatori, părinţi, conducători de departamente şi de ministere, căci numai împreună şi ascultându-ne unii pe alţii putem face acele schimbări necesare trecerii de la război la pace, de la ură la armonie, de la competiţie şi invidie la cooperare şi compasiune, de la o lume autodistructivă la o lume pro-viaţă cu adevărat, de la o lume a falsităţii la o lume a Adevărului şi a Iubirii. Scena nu este deschisă doar copiilor sau adolescenţilor, ci tuturor.  Nu este un concurs literar, ci mai degrabă o selecţie de mesaje valoroase şi folositoare nouă, tuturor, acum. Schimbarea suntem noi, depinde de noi. Felul în care trăim, în care ne dezvoltăm, în care pregătim viitorul copiilor noştri, depinde doar de noi. Omul este puternic, inteligent, creativ. Depinde de ce îi bagi în cap de mic, de realitatea pe care o preia, de cea pe care o perpetuează fiecare individ. Responsabilitatea nu este a conducătorilor, ci a fiecărui individ. Şi dacă fiecare va încerca să-şi facă treaba bine, în dreptul său, dacă va reuşi să-şi cunoască talentul şi să îl pună în practică, să simtă şi să acţioneze dintr-un sistem armonios alcătuit din minte şi inimă, din inteligenţă şi iubire, din corp şi din suflet, atunci munca nu va mai fi grea, iar roadele vor fi frumoase şi binecuvântate.

 1. Din experiența dvs. și din lucrările pe care le primiți la redacție, credeți că este greu pentru adolescenții din ziua de azi să fie sinceri, deschiși? Să mai spere într-un viitor luminos, fără conflicte?

Am să vă dau două citate din cartea “Adolescenţii”:
“Viaţa înseamnă a simţi”.“Eu cred că fiecare om are un cântec al lui. Asta face să poată intra în rezonanţă cu alt om, cu alţi oameni şi uite-aşa, ca-ntr-o orchestră, omenirea cântă o simfonie.” (Iarina Pascu) “Schimbările se fac una câte una. Pași mici, dar măcar știu că sunt spre înainte. <<Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume>> spune Gandhi. Eu nu sunt ȋncă schimbarea, dar voi deveni.”(Marian Leuteriu)

Cred că oricând, în orice perioadă din trecutul cunoscut de noi, adolescenţilor le-a fost greu să fie sinceri pentru că, în mod repetat, au fost aspru taxaţi de adulţi pentru sinceritatea lor. Au învăţat de la adulţi că actul onestităţii poate fi recompensat prin pedeapsă, pierdere, suferinţă. Au învăţat de la adulţi (căci de unde altundeva învaţă omul mic?) că sinceritatea poate fi sacrificată pe altarul unei pseudo securităţi materiale sau sociale. Au fost învăţaţi că a pune întrebări şi a nu fi mulţumit cu ceea ce li se răspunde înseamnă lipsă de respect sau obrăznicie. Cred că multe generaţii de adolescenţi au suferit şi şi-au rănit aripile sufletului pentru că nu au avut puterea, încrederea, curajul de a fi ei înşişi, nu doar o copie a altcuiva. Mulţi încearcă să semene cu modelele alese, cu cei care sunt prezentaţi şi par a fi “realizaţi”. Din frustrările adolescenţei se nasc tristeţile şi depresiile viitorilor adulţi. Într-o etapă superioară a timpului, ceea ce trăieşti în primii ani ai adolescenţei, să spunem între 11 şi 16 ani, va reveni în jur de 28 până înspre 33 de ani. Şanse de a te cunoaşte pe tine, de a te angaja pe drumul tău, de a-ţi îndrepta coloana vertebrală şi a alege să faci aşa cum simţi, şi nu neapărat aşa cum îţi spun alţii, revin mereu în viaţa noastră. Respectându-i pe cei din jur, având dorinţa de a fi în pace şi armonie cu cei din jur, nu în competiţie şi ură, îţi poţi permite să fii şi să rămâi deschis. Secretul se află înăuntrul tău. Respectându-te pe tine, cu totul, fiind în pace şi armonie cu tine, dorindu-ţi să faci ceea ce poţi să faci mai bine cu iubire, vei dobândi puterea necesară coabitării, puterea de a fi fericit. Cunoscându-te şi iubindu-te pe tine, îţi vei putea iubi şi cunoaşte şi aproapele.

 1. Ce înseamnă pentru dvs. cuvântul ”Noi”? Cine suntem NOI? 

În cuvântul de început al primului volum din seria “NOI în secolul XXI”, am spus că “NOI suntem chiar noi. Toţi. Trecuţi, prezenţi şi viitori. NOI nu înseamnă numai adolescenţi, tineri, adulţi, maturi, vârstnici. Ci înseamnă chiar amestecul acestor viziuni, coabitarea lor în unicul timp prezent. NOI este tot ceea ce poate fi acum. Orice schimbare la nivel individual este prezentă în NOI. Orice reuşită individuală este o reuşită a lui NOI. Sau, dacă forţăm doar puţin lingvistica românească amintindu-ne de Noe sau de Neo, am putea spune că noi suntem cei care putem realiza orice schimbare necesară vieţii noastre, NOI suntem salvatorii pe care îi aşteptăm. Printre noi se află toţi cei care pot face diferenţa. Trebuie doar să îi ascultăm. Printre NOI se află tot ceea ce are sens şi de aceea este.”

Ce aş putea adăuga este aspectul ce se referă la conştiinţa colectivă, acest câmp la care suntem racordaţi indiferent de voinţa noastră, prin simplul fapt că existăm, respirăm, gândim în acest spaţiu, sub acest “nor” comun. NOI este, până la urmă, un câmp de energie în care fiecare gând, intenţie, rugăciune sau dorinţă se regăseşte ca informaţie electro-magnetică, tot aşa cum în spaţiul vast din jurul nostru, de deasupra noastră, chiar dincolo de atmosfera planetei, informaţii,unde, frecvenţe circulă nonstop, indiferent dacă noi suntem conştienţi că suntem, că deţinem fiecare, un sistem de emisie-recepţie calibrat astfel încât poate recepta şi se poate conecta la anumite informaţii- frecvenţe. Ceea ce emiţi, ce trimiţi astfel în afara ta, ceea ce gândeşti, ceea ce-ţi doreşti, totul este “înregistrat” şi reprezintă o emisie de unde cu diferite lungimi şi amplitudini. În funcţie de aceşti şi de mulţi alţi parametri, te vor găsi alte unde, alte informaţii cu care rezonezi, pe care le-ai cerut, de care ai nevoie pentru a-ţi împlini visul, dorinţa. Uneori, fiind vorba de o distanţă mai mare, răspunsul universului poate ajunge la tine puţin mai târziu, atât cât să nu-ţi mai aminteşti că ai cerut cândva asta.

Noul Om al Iubirii, din Iubire ivit, pentru Iubire venit, este un model în care sinceritatea, onestitatea, respectul, deschiderea, compasiunea şi grija faţă de alţii, sunt calităţi fireşti, naturale. Nu sunt un produs al educaţiei. NOUL OM este prezent şi accesibil oricui. Este un model intrinsec, încastrat în structura omului. Iubirea este combustibilul ce-l activează, îi dă viaţă. Iubirea de adevăr şi de sinceritate, de deschidere şi cooperare, iubirea pentru sine şi pentru toţi ceilalţi “sine” din jur. Şi eu cred că sunt mulţi copii, adolescenţi, adulţi care şi-au pus de multe ori această întrebare: de ce trebuie să îi urâm pe alţii, de ce trebuie să fim în competiţie cu alţii, de ce trebuie să fim altfel decât suntem? Noi cine suntem? Martori inactivi ai crimelor, ai injustiţiilor, ai abuzurilor, ai războaielor? Noi suntem altfel şi de aceea trebuie să ne ascundem? Suntem defecţi? Pentru a supravieţui în această lume strâmbă trebuie să negăm ceea ce suntem? Aceştia sunt deja noii oameni, şi tare greu le-a fost să trăiască în acest sistem. Noii Oameni au existat dintotdeauna, în orice generaţie. Doar că, poate, acum sunt mai mulţi la un loc. Şi astfel mai puternici. Înflorirea lor va îmbrăca Pământul într-o frumuseţe… divină.

 

Pe Daniela Marin o mai puteți citi, la cald, și pe blogul domniei sale.

De asemenea, ai putea dori...

12 răspunsuri

 1. Amedar spune:

  Hello. excellent job. I did not imagine this. This is a impressive story. Thanks!

 2. Joy Hiraki spune:

  I have to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I really hope to check out the same high-grade content by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now 😉

 3. Google spune:

  Every the moment in a whilst we decide on blogs that we read. Listed beneath are the most current websites that we decide on.

 1. 12 februarie 2013

  […] 9 întrebări pentru Daniela Marin, un editor nonconformist […]

 2. 12 februarie 2013

  […] Şi cuvîntul editorului: […]

 3. 28 aprilie 2013

  […] 9 întrebări pentru Daniela Marin, un editor nonconformist […]

 4. 14 decembrie 2013

  […] poveşti sunt actorii Aida Avieriţei şi Liviu Chiţu. Iar povestitorul, nimeni alta decît Daniela Maria Marin, editorul […]

 5. 19 martie 2014

  […] etapă prin care trebuie să treacă un scriitor. Între toate acestea, prietenia mea cu editorul Daniela Maria Marin a fost ca un cerc de lumină în care intrasem fără să ştiu şi ciudat este că n-am privit-o […]

 6. 12 februarie 2015

  […] ce ne-am povestit în cei 9 ani de când ne cunoaștem, din cele 9 întrebări pe care i le-am pus într-un interviu, din cele 2 ore cât am stat la povești într-o emisiune tv și din numeroasele alte întâlniri […]

 7. 22 mai 2015

  […] de emoții, personajul care interpretează Emoția (Daniela Marin), un suflet mereu agitat și întrebător, un spirit atent la tot ce se întâmplă, sare imediat […]

 8. 5 februarie 2017

  Google

  One of our guests not long ago proposed the following website.

 9. 11 ianuarie 2019

  […] Marin, poetă, scriitoare și editor la Cartea Daath Publishing House. Psiholog de profesie, autoare a volumelor de versuri ”Ea”, ”Eternul exercițiu” și […]

Comentează :