6 lucruri pe care nu le ştiaţi despre cafea. Sau poate da

spuma cafea cu ciuperciCafeaua este una dintre băuturile preferate ale oamenilor şi al doilea cel mai vîndut produs din lume, după petrol. Experţii spun că în jur de 2.25 miliarde de cafele sunt cosumate zilnic în întreaga lume. Dar, cît de multe ştiţi despre cafeaua noastra ea de toate zilele? Iată 6 lucruri interesante despre cupa voastră zilnică de fericire.

1. Americanii beau mai multă cafea proastă decît oricine altcineva din lume

Cam 83% dintre americanii adulți beau cafea, în jur de 3 căni pe zi de persoană. Asta înseamnă 587 de milioane de căni de cafea în fiecare zi. Nici nu e de mirare că cele mai mari două francize de cafea – Sturbucks şi Dunkin’ Donuts – îşi au bazele în Statele Unite. Starbucks are numai în America 13,000 de coffee shops, asta însemnînd că nu te poţi afla la o distanţă mai mare de 1 km de un frapuccino, cappuccino sau un latte. Nu facem reclamă Sturbucks, după părerea mea e una dintre cele mai proaste cafele din lume, o menționăm doar ca să înțelegeți cît de puțină lume știe să aprecieze o cafea bună.

2. Cuvîntul “cafea” îşi are originea în mai multe limbi

În Yemen, locul unde au fost descoperiţi arborele şi cultivatorii de cafea, fructul era numit qahwah, prescurtarea de la qawhat al-bun, care însemna „vinul din fruct.”  Comercianţii musulmani au adus cafeaua în Orientul Mijlociu şi au numit-o kahveh.  Germanii au numit-o  koffie  şi au adus la rîndul lor lichidul în Anglia, de prin Asia şi Africa, pe unde călătoreau, şi în final a devenit coffee în engleză şi în lumea întreagă.

3. Testul apei reci

Dacă te afli într-un aprozar sau într-un magazin de cafea şi eşti ameţit de toate soiurile existente acolo, cu preţuri cuprinse între 5 şi 30 de lei pe kg, iată un truc simplu care vă va ajuta să depistaţi dacă cea pe care o cumpăraţi este de calitate sau nu. Puneţi o linguriţă plină de cafea într-un pahar cu apă rece.  Cafeaua dvs. trebuie să stea la suprafaţa apei şi să nu se scufunde în apă decît după vreo 4-5 minute. Abia atunci înseamnă că e bine prăjită. Dacă se scufundă imediat, atunci ori e prea mult ori prea puţin prăjită.

coffee (2)4. Femei care au vrut să interzică băutura. Vă puteţi imagina aşa ceva?

În secolul 17, cafeaua deja devenise foarte popular în Anglia şi în Europa continentală. Mulţi credeau că faimoasa băutură neagră luase faţa băuturilor alcoolice, aşa că unii comercianţi, cu ajutorul administraţiei, au interzis-o în orăşelele lor. Şi, o chestie foarte haioasă, o femeie a făcut o petiţie anonimă în 1675, în numele mai multor femei, în care propunea interzicerea cafelei pentru că „le înmoaie” bărbaţii şi-i lasă “fără vlagă” pentru soţiile lor.

5. Arta cafelei sau cum sa faci un Latte perfect

La Academia Espresso din Florenţa, Italia, poţi să petreci zile în şir pentru a-ţi perfecţiona arta de a face cafea. Acolo înveţi să faci o barista în două zile de curs  sau poţi alege nişte cursuri pentru avansaţi ca să-nveţi să faci un latte de nota 20. Dacă nu eşti din Europa, Intelligentsia Coffee Shop oferă ore de educaţie şi gustări de cafea în public tuturor colaboratorilor lor din Los Angeles, New York şi Chicago.

pt ramona6. Cafeaua e bună pentru sănătate

Şi asta datorită proprietăţilor sale antioxidante. Dar şi pentru că:

  • reduce mortalitatea în rîndul celor care au probleme cu inima
  • reduce riscul de diabet, demenţă, cancer de colon, ciroză şi boala Parkinson
  • reduce durerea de cap şi ameliorează astmul.

Aşa că, vă puteţi deja simţi mai bine gîndindu-vă la cafeaua de mîine dimineaţă, la aroma ei şi chiar la ceaşca dvs preferată, din care vă luaţi stropul de fericire zilnic.

Dar, bineînţeles, nu exageraţi! În toate trebuie să existe un echilibru şi o armonie. Consumul excesiv de orice dăunează grav sănătăţii.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. flpcoffeeroastery spune:

    Interesant articolul, daca nu te deranjeaza am sa-l preiau si eu pe https://flpcoffeeroastery.ro si pun link catre voi ms anticipat

Comentează :