5 pelicule la Roma

Un popas pe treptele spaniole din ”Piazza de Espagna” din Roma.
  1. Vacanță la Roma este o comedie romantică din 1953, în regia lui William Wyler. Este primul rol principal în care a jucat Audrey Hepburn, în urma căruia a și cîștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță în 1954. Filmul a mai cîștigat Oscarul pentru scenariu și pentru costume. Dincolo de asta, ”Roman Holliday” (titlul original) a fost și primul film care a făcut un PR fantastic Romei și, implicit, Italiei. Cine n-ar vrea să facă poze pe treptele spaniole, unde Audrey savura o înghețată italiană, una din cele mai bune din lume? Și, desigur, oricine ajunge în față la Boca de la Verdad reconstruiește scena dintre Audrey Hepburn și Gregory Peck.

2. ”Din Roma cu dragoste” – ne transmite de Woody Allen în 2012 într-un film scris și regizat chiar de el, așa cum ne-a obișnuit. De fapt, este mini-serie de patru episoade care se întîmplă, evident, în Roma. Patru povești imprevizibile care schimbă pentru totdeauna viețile tuturor.

3. ”Talentatul domn Ripley” – un film după romanul Patriciei Highsmith, cu trupa de șoc Matt Damon, Gwyneth Paltrow și Jude Law, unde Matt Damon interpretează rolul unui sofistacat mitoman, care trebuie să ucidă rînd pe rînd unii oameni care i-ar putea desconspira minciunile. Și totul se întîmplă pe străzile înguste ale Italiei.

”Cine ești tu, Sylvia?” o întreabă Marcello pe Anita Ekberg, care interpreta rolul lascivei Sylvia.

4. În ”La Dolce Vita” vedeta indiscutabilă este Roma anilor 60. Regizat de Federico Fellini, avem în el celebra scenă în care Anita Ekberg se răcorește în Fontana di Trevi. Este povestea unui jurnalist (Marcello Mastroiani foarte tînăr și foarte chipeș) care zice, printre altele: ”Îmi place Roma. Este ca o junglă liniștită. Te poți ascunde ușor în ea.” O bijuterie cinematografică, ce va cîștiga Palme d’Or la al 13-lea Festival de film de la Cannes pentru costumele din peliculă.

5. “La grande bellezza” este un film din 2013, regizat de Paolo Sorrentino, filmat numai în Roma. Pelicula aceasta a cîștigat Oscarul pentru ”cel mai bun film străin” la a 86-a ediție.

”Cînd am ajuns la Roma, la 26 de ani, am fost copleșit de ceea ce se numea viața în înalta societate. Dar nu am putut să trăiesc o astfel de viață. Am vrut să fiu regele acestui stil de viață.” Este portretul unui scriitor îmbătrînit, care-și amintește cu amărăciune de tinerețea lui pierdută. Este și portretul Romei de azi. O Romă nerușinată, desuetă, decrepită, dar frumoasă pînă la lacrimi.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :