20 de locuri abandonate în lume

Kolmanscop, Namibia – una din ”casele nisipului”

Locurile care mă fascinează cel mai mult în călătoriile mele sunt cele abandonate. Pînă să ajung prima oară în Foncebadon (satul acela din Spania abandonat de oameni), am luat Camino la picior și pe unde găseam o casă părăsită, vreun fotoliu abandonat, vreun tunel pustiu acolo mă băgam prima oară și încercam să-mi imaginez viața pe care au trăit-o oamenii dinainte și să inventez o poveste a locului.

După o anumită vreme, am renunțat să mai inventez, ci doar am lăsat locurile respective să-mi spună povestea lor. Există o energie stagnantă a acestor locuri și dacă ești atent ceva se trezește în sinea ta, ceva care ține de paranormal.

În afară de senzația de abandon, misticism și monstruozitate pe care v-ar putea lăsa-o astfel de locuri, garantat vă va activa și o confortabilă stare de spirit, un fel de saudade amestecat cu nostalgie și certitudinea că nu peste mult vom deveni și noi niște trupuri abandonate și uitate, în urma cărora natura își va cere dreptul la reciclare.

În lume sunt sute de orașe abandonate și mii de clădiri care-și spun splendidele povești de sub dărîmături sau copaci și plante care au crescut de sub resturile caselor, hotelurilor, podurilor sau tunelurilor părăsite.

1. Kolmanskop, Namibia – Casele Nisipului:
 Kolmanskop este un oraș-fantomă în Namibia, la 10 km depărtare de orașul-port Lüderitz. A fost înainte o mină de diamante. Locuitorii bogați ai orașului au proiectat și construit orașul după arhitectura germană. Clădirile erau mari, luxoase, colorate și decorate cu stil. Rezidenții au prosperat ani în șir, dar colapsul a venit imediat cu Primul Război Mondial. Minele au fost devastate, iar familiile au trebuit să se mute și să-și găsească de lucru în altă parte, astfel că în 1954, orașul a fost complet abandonat, iar natura, mai exact deșertul, și-a făcut de cap cu ce a fost lăsat în urmă. Clădirile sunt acum în diferite stadii de degradare, furtunile de nisip găsindu-și adăpostul sau potolindu-și furia în multe din casele astea. Cred că e un loc excelent pentru cei pasionați de fotografie, de aventură și istorie. La mine e deja pe listă. But once the fair-weather inhabitants discovered more diamonds south of Kolmanskop, the site instantly became a ghost town. It is now famous for its eerie, sand-filled houses, which have appeared on screen several times, notably in Dust Devil (1993) and The King Is Alive (2000).

2. Alaska – Turnul misterios al dr Seuss:

Pentru cei care au crescut citind dr. Seuss, o drumeție prin pustiurile înzăpezite din Alaska le poate redeștepta cîteva amintiri magice.

Chiar în afara orașului Willow, un cătun adormit, aflat la aproximativ 130 de kilometri de Anchorage, se află o structură cunoscută sub numele de casa Dr Seuss. Proprietarul inițial a decis să construiască casa după un incendiu forestier care a măturat, efectiv, zona. Turnul e construit astfel ca cei care locuiau în casă la vremea respectivă să poată arunca un ochi spre parcul național și să admire priveliștea pe care o ofereau munții. Anii au trecut și copacii arși de incendiu au început să crească din nou. Proprietarul și-a dat seama că minunatele priveliști sunt blocate pe măsură ce creșteau copacii. Așa că i-au venit alte idei de înălțare a casei, adăugînd camere una peste alta. După ce a terminat, casa avea deja 12 etaje. Și ca toate casele construite nebunește, în final și aceasta a fost abandonată și, în cele din urmă, scoasă la vînzare. Noul proprietar, care are un simț al absurdului foarte comercial, intenționează să renoveze turnul astfel încît să poate fi vizitat. Sper că pînă ajung eu să nu fie prea multe vînturi puternice prin Alaska și să rămînem fără turn.

Are nevoie cineva de o căsuță abandonată? Dacă da, aveți grijă s-o renovați înainte să ajungă copiii la facultate

3. Redmond, Washington – Căsuța din copac abandonată.

Steve Rondel s-a apucat să le facă celor trei copii ai săi o căsuță în copac, așa cum își doresc toți copiii din filmele americane. Numai că aceștia cărora le era destinată casă pînă să apuce să se mute în ea și să se joace cum trebuie au crescut înainte ca ea să fie terminată. Nu țin s-o vizitez, am dat-o doar ca exemplu de lucru pe care te chinui să-l faci și cînd îl termini nu mai apucă nimeni să se bucure de el. Uneori ”mai bine mai tîrziu decît niciodată” e prea tîrziu și devine niciodată.

Un hotel cu multe sinucideri la activ. Nu-i așa că e romantic?

4. Colombia, Salto Hotel: Hotelul De Salto a fost inaugurat în 1928, lîngă Cascada Tequendama din Columbia. Găzduia turiștii care veneau să viziteze și să se minuneze de cascada de 157 metri înălțime. „Conacul de la Cascada Tequendama”, cum a fost numită casa, a fost ridicat în timpul președinției lui Pedro Nel Ospina (1922-1926). Are ferestre înalte și a fost construit ca simbol al bucuriei și eleganței cetățenilor de elită din anii 20. S-a închis la începutul anilor 90, după 60 de ani de funcționare, după ce interesul pentru cascadă a scăzut (versiunea oficială). Însă povestea e mult mai alambicată. În ciuda frumuseții sale, unele documente interioare au raportat că au existat în acest hotel mai multe cazuri de sinucidere. Faptul că în trecut multe persoane au ales acest loc pentru a-și pune capăt zilelor, i-a făcut pe turiști să creadă că hotelul este bîntuit.

Conform unei legende locale, răspîndită de ghizii locali, indienii din tribul Muisca obișnuiau să sară în cascada Tequendama (pentru a evita capturarea lor de către cuceritorii spanioli). Sinucigașii credeau că imediat după cădere spiritul lor se transforma în vultur, își lua zborul și devenea liber. Această poveste mitică i-a atras pe cei cu inima frîntă care voiau să se elibereze de durere și săreau de la balcoanele hotelului pe stîncile abrupte. Liberi sau vulturi, aceste morți i-au speriat pe turiști și cum vestea s-a dus mai departe, hotelul a fost abandonat.

O pădure plutitoare ce nu și-a mai găsit rădăcinile de 102 ani

5. Sydney, Australia – Pădurea plutitoare veche de 102 ani.

Zona din Golful Homebush a fost cîndva o răspîntie industrială importantă a orașului Sydney, tranzitată de nave care transportau cărbune și petrol la începutul secolului XX. Din păcate, apele au fost în scurt timp contaminate și toxice (din cauza tuturor acelor transporturi de cărbune și petrol), o problemă care s-a rezolvat abia după boomul comercial de după Olimpiada din 2000. Zona este acum o suburbie rezidențială complet funcțională, dar a mai rămas în aceste ape un încărcător ruginit complet abandonat, care a devenit miraculos o pădure plutitoare de mangrove.

Între timp, au luat-o valurile.

6. Holland Island, U.S.A – Ultima casă de pe Insula Holland. Această casă înfricoșătoare a făcut parte din ceea ce a fost cîndva o colonie de succes pe insuliță din Golful Chesapeake din S.U.A. O eroziune rapidă a nămolului și a coastei insulare au dus la tot mai puțin loc pentru a locui pe insulă. Această clădire abandonată a fost ultima rămasă pe Insula Olandei înainte de a se prăbuși de tot în 2010. Deci n-o mai putem vedea nici pe asta, dar cineva a avut intuiția de a o fotografie înainte de a fi înghițită de ape.

Din păcate, pe vreme de Covid cam toate orașele arată așa

7. Ordos, Inner Mongolia, este cunoscut ca cel mai întins oraș-fantomă din China.

Bine ați venit în cel mai modern oraș fantomă pe care îl veți vedea vreodată! Situată în orașul Ordos (o subdiviziune a Mongoliei Interioare), zona Kangbashi a fost proiectată ca o zonă rezidențială de 130 de metri pătrați, construită pentru a găzdui aproximativ un milion de oameni. Construcția orașului futurist în cadrul unui oraș a început în 2003, însă oficialii au avut probleme cu închirierea clădirilor. Apartamentele erau super-scumpe, iar locația în apropierea deșertului nu a ajutat prea mult. Kangbashi pare a fi fost construit pentru filmul ”Marțianul” a lui Ridley Scott, și apoi complet abandonat, imediat ce filmarea s-a încheiat. Vizitatorii sunt liberi să viziteze zona astăzi și rătăcesc prin clădirile și instalațiile de artă surprinzător de intacte.

Moara din Sorento

8. Sorento, Italia – Moara abandonată

Această moară din Valea Morilor din Sorrento (Italia) a fost abandonată în 1866. Era o moară pentru măcinat grîu și un gater de exploatare, de asemenea, în apropiere. Moara a fost izolată de mare prin construcția Pieței Tasso, fenomen care a ridicat umiditatea din zonă și a determinat abandonarea acesteia.

Ce-ți trebuie să faci un film bun? O gară părăsită.

9. Detroit, U.S.A – Gara Centrală din Michigan – a fost construită în 1913 în Detroit pentru a crea un nou punct central de transport public. Gara centrală din Michigan a fost zilnic gazda a sute de trenuri după deschiderea ei oficială în 1914. Mai multe greșeli de planificare au făcut ca traficul feroviar să scadă, lucru care a dus treptat declin și la închiderea sa în 1988.  Soarta clădirii nu s-a decis încă, dar între timp, locația a fost folosită pentru filme și videoclipuri, inclusiv filmul „8 mile” și un videoclip al lui Eminem. Ceea ce a fost odată un punct central de afaceri este acum o amintire fantomatică a statutului economic al Detroitului (orașul este din nou în creștere acum).

Are cineva nevoie de un iaht? Mai întîi trebuie să-l dezghețe.

10. Iahtul scufundat din Antarctica.

Nu știu dacă voi ajunge vreodată în Antarctica, fiindcă nu suport frigul, dar iată un iaht care merită văzut. Această navă fantomatică este Mar Sem Fim, un iaht brazilian care a naufragiat lîngă Ardley Cove, în Antarctica. Era folosit de un echipaj brazilian pentru a filma un documentar, dar vînturile puternice și mările furtunoase au forțat echipajul să-l abandoneze. Apele reci care au năvălit peste iaht au înghețat coca și l-au scufundat.

Cînd sunt prea multe certuri pe un loc, acesta își cere dreptul la liniște

11. The Haunting New Bedford Orpheum, S.U.A.

New Bedford Orpheum este o clădire veche de teatru și divertisment situată în Massachusetts. A fost deschisă în 1912 și închisă în 1959 – de atunci, s-a transformat în depozit de tutun și a servit ca supermarket. Acum este o organizație non-profit care încearcă să strîngă bani pentru a revitaliza clădirea.

O altă gară abandonată în care a năvălit natura. Oare cîte astfel de gări sau linii moarte găsim prin România?

12. Gara abandonată din Abkhazia, Georgia

Această stație de tren din Sukhumi, Abhazia a fost abandonată în timpul Războiului din Abhazia, care a avut loc între 1992 și 1993. Disputa dintre Georgia și Rusia asupra regiunii a izolat zona, dar stația în decădere mai păstrează o parte din gloria sa de odinioară. E suficient să observăm lucrările complexe de tencuială și mobilierul de mahon.

O fi ea frumoasă, dar în secolul vitezei, oamenii au ales viteza. Poate acum, au învățat că mai bine să fii sănătos decît vitezoman.

13. New York, U.S.A. – Stație de metrou abandonată fix sub Primărie

Poate părea imposibil să găsești tavane și candelabre boltite într-o stație de metrou din New York. Dar nu a fost cazul în 1904, când această stație proiectată de Rafael Guastavino s-a deschis direct sub Primăria New York-ului. Din păcate, navetiștii au ales viteza în detrimentul stilului. Dispunerea sa curbă a făcut-o nesigură pentru utilizarea metrourilor mai noi și mai lungi. Așa că stația s-a închis în 1940, pe măsură ce stația Brooklyn Bridge a luat amploare. Din cauza problemelor de securitate, rămîne închisă, cu excepția excursiilor ocazionale exclusive.

După cum arată, pare că pacienții au fost mai mult chinuiți decît vindecați

14. Beelitz, Germany – Spital militar abandonat

Imaginile horror fac parte din complexul spitalului Beelitz-Heilstätten din Beelitz, Germania. Complexul mare a fost construit la sfîrșitul anilor 1800 și l-a ajutat pe Adolf Hitler să se recupereze după o rană la picior suferită la bătălia de la Somme în 1916. O parte din complex a rămas în funcțiune, dar majoritatea acareturilor au fost abandonate după ce sovieticii s-au retras din spital în 1995.

Dacă acest vechi spital german vi se pare deranjant, chiar așa este. Între 1898 și 1930, complexul Beelitz-Heilstätten a servit ca sanatoriu pentru tuberculoză. De asemenea, a adăpostit victimelor gazate și rănite de mitraliere din timpul Primului Război Mondial. Ulterior, spitalul a continuat să fie un centru important de tratament pentru soldații nazisti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi folosit ca spital militar sovietic din 1945 până la căderea Zidului Berlinului. Astăzi, cîteva secții sunt folosite ca centru de reabilitare neurologică, deși majoritatea complexului este abandonată. Chirurgia și secțiile psihiatrice au fost lăsate în paragină. Rezultatul arată ca ceva desprins parcă filmul horror american: Azilul.

Scenă de film horror sau un fost spital? Aici a fost tratat Hitler în tinerețe așa că asta spune multe.

15. Houtouwan, Insula Shengshan, China

Houtouwan – un fost sat de pescari situat la aproximativ 87 de mile sud-est de Shanghai – este nelocuit de cîteva decenii bune, dar nu este un oraș-fantomă obișnuit. În loc să fie acoperit cu praf și moloz, clădiri abandonate sunt în întregime acoperite cu vegetație luxuriantă, creînd un peisaj verde mai mult spectaculos decît devastator. În timp ce majoritatea rezidenților originari ai satului s-au mutat la începutul anilor 1990, cîțiva oameni încă mai locuiesc pe insulă, vînzînd apă unor turiști și fotografi curioși.

Am văzut poze cu biserici vechi de mii de ani, mult mai bine întreținute

16. City Methodist Church, Gary, Indiana

Faimos pentru că este locul de naștere al lui Michael Jackson (și scenariul lui The Music Man, evident), orașul Gary se întîmplă să fie și locul uneia dintre cele mai frumoase și mai abandonate biserici din țară. Construită inițial în 1926, cu bani donați de U.S. Steel, Biserica metodistă este o minunăție de nouă etaje, cu o arhitectură gotică, cu stîlpi de piatră și vitralii. În următorii zeci de ani, industria siderurgică a căzut, populația din Gary a scăzut, iar biserica a fost închisă complet în 1975. Structura ei se prăbușește, dar este încă frumoasă și astăzi. Ca orice loc abandonat care încă-și mai păstrează măreția, și biserica metodistă din Gary este un loc popular pentru regizorii de film – s-ar putea să o recunoști din filme precum ”Coșmarul de pe strada Elm”, sau din ”Transformers: Dark of the Moon” (partea a treia mi se pare).

Penitenciarul din Philadelphia

17. Penitenciarul de Stat, Philadelphia

Penitenciarul de stat, asemănător unui castelul, a fost construit în 1829 și a dus rolul de închisoare solitară la niveluri noi. Prizonierii locuiau singuri, făceau singuri exerciții fizice și mîncau singuri. Cînd un deținut ieșea din celula sa, un paznic își acoperea capul cu o glugă, pentru a nu fi văzut. Închisoarea a trebuit să fie abandonată din cauza supraaglomerării din 1913 pînă la închiderea acesteia în 1971. A fost părăsită pînă în 1994 cînd și-a deschis porțile pentru vizitatori curioși.

Un alt oraș cotropit de nisip

18. Al Madam, United Arab Emirates

Seamănă foarte mult cu Kolmanskopul din Namibia. Al Madam este încă un sat îngropat în nisip, fiind situat într-un deșert la aproximativ 40 de mile sud-est de Dubai. Satul – care a fost construit cel mai probabil în anii ’70 și abandonat la scurt timp – este format din două rînduri de case și o moschee, toate fiind cel puțin parțial acoperite de dunele de nisip. La fel ca toate orașele fantomă, Al Madam e chiar mai înfricoșător, înconjurat așa din toate părțile de marea nesfîrșită de nisip ocru.

Unii au nevoie de castele pentru colecțiile lor.

19. Castelul Bannerman, New York

Imigrantul scoțian Francis Bannerman și-a îndeplinit visul american și s-a realizat vînzînd bunuri rămase ale armatei (tunuri, uniforme de război civil etc.) După o achiziție importantă făcută în urma războiului civil hispano-american, Bannerman avea nevoie să găsească un spațiu mai mare pentru a înființa un magazin. Din fericire, a dat peste insula Pollepel de pe rîul Hudson, un loc perfect pentru a înălța un castel în stil scoțian (cum altfel?). Structura castelului a trecut însă prin iad: o explozie de praf de pușcă, un accident de ferryboat și un incendiu care a durat trei zile l-au cam pus la pămînt. Eforturile de conservare a clădirii protejează castelul încă din anii ’90. Dacă n-ar fi fost acestea, cine știe în ce hal era.

Cînd copacii preiau controlul…

20. Angkor Wat este un complex de temple din regiunea Angkor, Cambodgia, construit de regele Suryavarman II la începutul secolului al XII-lea ca templu al statului și capitală a țării. Fiind cel mai bine conservat templu, este singurul care a fost folosit ca centru religios încă de la înființarea sa – mai întîi hindus, dedicat zeului Vishnu, apoi budist. Templul a devenit un simbol al Cambodgiei, apare pe steagul său național și este atracția principală a țării pentru vizitatori.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :