1 aprilie – Ziua păcălelilor

cocosu tot cocosZiua de 1 aprilie stîrneşte zîmbete, aduce voie bună şi chicoteli în toată regula, dar  testează şi răbdarea anumitor persoane. Deşi nu a fost declarată în mod oficial zi de sărbătoare, ziua de 1 Aprilie este cu siguranţă o zi memorabilă, celebrată în mai multe ţări ale lumii ca zi a păcălelii. V-aţi  întrebat  cum şi unde s-a dat startul păcălelilor? Vă spunem noi.

Nu se cunosc cu exactitate originile zilei de 1 aprilie, însă presupunerile şi teoriile au luat forme variate. Mai întîi de toate, Ziua Păcălelilor este asociată cu sosirea tîrzie a primăverii la începutul lui aprilie. Însăşi natura joacă feste oamenilor, “păcălind” cu schimbări bruşte şi capricioase ale vremii. Cu toate acestea, obiceiul de a păcăli datează din perioada romanilor, fiind inclus în cadrul serbărilor Hilaria pe care romanii le organizau pe 25 martie. Rîzînd şi glumind, romanii celebrau echinocţiul de primăvară şi instalarea primăverii, dar şi revenirea la viaţa a lui Attis, zeul vegetaţiei şi al naturii.

Tradiţia de 1 Aprilie a început în Franţa secolului al XVI-a ca zi în care oamenii se ţin de farse şi păcăleli. Conform vechiului calendar iulian, Anul Nou era sărbătorit pe durata a 8 zile, începînd cu 25 martie şi culminînd cu ziua de 1 aprilie. Anul Nou nu putea fi sărbătorit altfel decît prin muzică, dans, petreceri şi multă voie bună. În timpul domniei regelui Charles IX a avut loc reforma calendarului, iar cel vechi a fost înlocuit de calendarul Gregorian. Pentru prima oară, în 1582, Anul Nou nu a mai fost  sărbătorit la 1 aprilie, ci la 1 ianuarie.

Pînă prin anul 1752, Marea Britanie a refuzat să accepte noul calendar. Aici, ca şi în Scoţia, păcălelile de 1 Aprilie au început să capete teren devenind tradiţie odată cu adoptarea noului calendar. Conform altei teorii speculative, Ziua Păcălelilor ar avea, de fapt, legătură cu festivalul  hindus Holi, festival ce are loc la finele lui martie şi reaminteşte anual de victoria asupra răului. În zilele de sărbătoare ale festivalului, s-a păstrat obiceiul de a aprinde un foc mare, purificator. În cea de a doua zi a festivalului, oamenii  obişnuiesc să arunce unii în alţii cu apă şi pudră colorată.  Evreii atribuie o origine biblică acestei zile: Noe a eliberat  perechile de porumbei în prima zi a lunii ce corespundea lui aprilie. De asemenea, sunt puse în cîrca acestei zile memorabile obiceiuri şi superstiţii. Tradiţia spune că farsele trebuie să fie făcute pînă la ora prînzului; după ora 12 farsa aduce ghinion celui care păcăleşte.

De asemenea, căsătoria nu este recomandată de 1 aprilie: se spune că bărbatul care se însoară de 1 aprilie va fi sub papuc toată viaţa. Pe de altă parte, pe vremuri, bărbaţii se deghizau şi se străduiau să le impresioneze pe fete. Potrivit credinţei, fetele care îşi alegeau soţii de 1 aprilie, aveau parte de noroc şi de fericire în viaţă. Dincolo de farsele făcute de fiecare dintre noi prietenilor şi colegilor, au fost păcăleli care au făcut furori pe internet. Indiferent la ce farsă v-aţi gândit, aceasta trebuie să fie una memorabilă pe care să vi-o aduceţi aminte cu drag.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :